Argentinië

het land van de tango en immense vlakten…

 

Argentinië is een onmetelijk groot land met in het zuiden het woeste Tierra del Fuego of Vuurland en in het noorden de dorre woestijn. Er tussenin liggen de immense vlakten van Patagonië en de Pampas.

Buenos Aires en het centrum

Buenos Aires wordt vaak de meest Europese stad in Zuid-Amerika genoemd. Met zijn brede lanen en talrijke parken doet de stad denken aan Madrid. De stad is opgedeeld in grote wijken, die elk een apart karakter uitstralen. Het is een stad waar cultuur met een hoofdletter wordt geschreven en ook voor liefhebbers van gastronomie is het een topbestemming.

Rond Buenos Aires liggen de Pampas, een uitgestrekt weiland waar gauchos (of mannen te paard) de kuddes vee bedwingen. Het is ook de streek van de zogenaamde estancias of haciendas, die nu vaak als verblijf voor toeristen zijn ingericht.

Noord-Oosten

Het Noord-Oosten is de streek van de grote rivieren, de rode aarde en het tropisch oerwoud met zijn uitzonderlijke fauna en flora. Iguazu – of grote waters in de lokale Indianentaal – aan de grens met Brazilië is onvergetelijk met ruim 60 km watervallen. Ze liggen in een overweldigend natuurpark waar ook ruïnes van een Jezuïtenklooster te vinden zijn.

Noorden

De noordelijke provincies zijn bezaaid met overblijfselen uit de tijd van vóór Colombus, met ruïnes van bouwwerken van de Indiaanse bevolking en met gebouwen uit de tijd van de Spaanse Conquista en kolonisatie.

Op de hoogvlakte van de Puna lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De dorpen werden in de aarde als het ware verborgen. Zij worden omgeven door heuvels en bergen die vaak heel kleurrijk zijn.

Het noorden is een streek vol contrasten: hoge pieken in de Andes en subtropisch oerwoud.

Cuyo

De Cuyo – of het land van de woestijnen in de Indianentaal – is het land van de hoge bergtoppen en de besneeuwde vulkanen.

In de nationale natuurparken in Cuyo kan je terug in de tijd van de dinosauriërs. Het park Ischigualasta wordt ook de vallei van de maan genoemd vanwege de verrassende vormen en kleuren.

In Cuyo ligt ook de hoogste top van de Andes de Aconcagua met zijn net geen 7.000 meter.

Cuyo is ook de streek van de wijngaarden met La Rioja en Mendoza als bekendste plaatsen en internationale faam.

Patagonië

De Andes toont zijn volle pracht in Patagonië. Eeuwenoude bossen met lokale boomsoorten. Talrijke meren en waterlopen. Van de hoge bergtoppen vertrekken gletsjers die uitmonden in prachtige meren.

Talrijke zoogdieren en zeevogels komen in Patagonië om zich voort te planten. De walvissen in de golf van San José zijn een niet te missen spektakel. In Punta Tombo broedt een van de grootste kolonies pinguïns ter wereld.

Helemaal in het zuiden van Patagonië ligt Vuurland of Tierra del Fuego met de meest zuidelijke stad op onze planeet, Ushuaia. Van hieruit vertrekken verkenningstochten naar de onmetelijke en mysterieuze zuidpool.